ΠροφίλΜαρκετεριΠροϊόντα  
 
 

Τι είναι μαρκετερι...

Ορισμός: Μαρκετερί (Marquetry) ορίζεται η τέχνη που αναφέρεται στην διακόσμηση επιφανειών κυρίως με ψηφίδες ξύλου (καπλαμάδες), αλλά και με άλλα υλικά, όπως φύλλα χαλκού, μπρούτζου, ασημιού καθώς και με ακριλικά πλαστικά με πέρλα και όστρακα.  Βρίσκει εφαρμογή σε όλες τις ξύλινες επιφάνειες κυρίως σε έπιπλα (τραπεζαρίες, μπουφέδες κ.α.),  πόρτες εσωτερικού χώρου, πορτάκια κουζίνας και ντουλάπας καθώς και σε ειδικές κατασκευές όπως ξύλινα τζάκια και σκάλες, σε επενδύσεις τοίχων, πίνακες και όργανα μουσικής. Δεν υπάρχει περιορισμός στον σχεδιασμό και στο μέγεθος.

Η τεχνική

Η ιδιαιτερότητα της τέχνης marquetry έγκειται στον σωστό αρχικό σχεδιασμό και στην τελική υλοποίηση του με χειροποίητο τρόπο.

  • Αρχικά δημιουργείται το σχέδιο με τρόπο τέτοιο που να μπορεί να  αναλυθεί σε μικρά κομμάτια
  • Γίνεται επιλογή των χρωμάτων για το κάθε κομμάτι από το οποίο αποτελείται το σχέδιο, είτε από βαμμένους καπλαμάδες είτε από φυσικά χρώματα ξύλου ή τα υλικά που έχουν επιλεγεί.
  • Ακολουθεί το χειροποίητο κόψιμο των καπλαμάδων ή υλικών σύμφωνα με το σχέδιο,
  • Στην συνέχεια γίνεται η ένωση των κομματιών με τρόπο τέτοιο που να δημιουργηθεί το απαιτούμενο σχέδιο.
  • Το πάχος του δημιουργήματος είναι σχεδόν 1mm. και στην συνέχεια κολλιέται με ειδική επεξεργασία στην ξύλινη επιφάνεια και γίνεται ένα με αυτήν.